Внимание! Наш телеграм канал взломан. Детальнее

Брюгге: основні визначні місця

Брюгге: основні визначні місця

Бельгія – країна у Західній Європі. Межує з Нідерландами, Німеччиною, Люксембургом та Францією. Площа – 30 528 км². Населення 11 161 600 осіб (станом на 2014 рік)

Країна шоколаду та пива. Палаців та діамантів. Замків і каналів. Ви переконаєтеся в гостинності Бельгії, якщо розпочнете екскурсію з Брюгге – міста, заснованого дві тисячі років тому.

Брюгге Канал Бельгия

Назва «Брюгге» походить від древньо-ісландського слова «брюггія», що означає «причал». Колись Брюгге було центром економіки Північно-Східної Європи, а також головним портом міжнародної торгівлі. Тому й досі вважається одним з міст, охороні якого відводиться посилена увага. Згодом Брюгге стало осередком мистецтв.

площа Бург

Почати подорож містом краще з площі Бург – чинного адміністративного центру Брюгге. Тут вашу увагу приверне міська Ратуша – велична готична споруда з різьбленням та шпилями.

У XII столітті на цьому місці розташовувалась в’язниця. Однак у 1376 році граф Фландрії Людовік ІІ Мальський віддав наказ знести будівлю тюрми і натомість збудувати нову ратушу. По сусідству – будівля старого Громадського реєстру, в якому тепер знаходиться суд.

До речі, для екскурсії у Брюгге можна винайняти карету. Втім, ми радимо прогулятися пішки і спалити трохи калорій. Прекрасна нагода, аби відвідати шпиталь Святого Іоанна, будівля якого вважається чи не найстарішою у всій Європі. У каплиці шпиталю зберігається скринька з мощами Святої Урсули. Розпис скриньки – робота видатного фламандського живописця Ганса Мемлінга.

канали Брюгге

Завдяки водним каналам, Брюгге часто називають Північною Венецією. Тож, скористайтеся шансом, аби здійснити прогулянку на воді. У місті п’ять пристаней. Ми обрали канал Дівер, мандрівка яким розпочинається від рибного ринку. Тут є такі місця, дістатися яких можна лише на човні. Під час водної прогулянки ви побачите базиліку Святої Крові Христової – древню церкву Богоматері. У XII столітті її будували як каплицю графів Фландрії. Тут зберігається реліквія Святої Крові. Споруда зазнала численних перебудов. Зокрема, у XIX столітті її реконструювали у стилі неоготики. А у 1923 році Папа надав церкві статусу малої базиліки.

Озеро Кохання

Одним з пунктів екскурсії на човні є Озеро Кохання. Тут мешкають білосніжні лебеді. Цікаво, що кожен з них має мітку «Б» та є власністю міста. Колись водойма слугувала резервуаром питної води. Втім, згідно легенди, Озером Кохання його названо на честь молодої пари Мінни та Стромберга, щастю котрих завадила війна, батьки та обставини.

Подейкують, у часи древніх римлян Мінні заборонили вийти заміж за Стромберга, натомість обрали за нареченого іншого чоловіка. Тоді вона вирішила втекти з дому і опинилась на місці парку, де у той час буяв густий ліс. Коханий знайшов її у хащах, втім, Мінна була настільки знесиленою, що померла у нього на руках. Тут дівчина і похована, а на місці її загибелі з’явилося Озеро Кохання.
Лише після прогулянки на човні ми можемо стверджувати, що познайомилися з Брюгге. Адже водні канали з їх краєвидами та тихими водами – мало не візитна картка міста. Спробуйте і не пошкодуєте.

башта Белфорт

Ринкова площа – друга за розмірами площа у Брюгге – знаходиться неподалік від площі Бург. Ще з X століття тут розташований ринок. Втім, головна історична пам’ятка площі – башта Белфорт, заввишки 83 метри. На башті обладнана величезна дзвіниця, котра налічує 47 дзвонів. Тож, якщо ви наважитеся подолати 366 сходинок вгору, то зможете побачити місто як на долоні.

башта Белфорт

Якщо ж ви за біологічним ритмом сова і вас більше цікавить нічний відпочинок, відвідайте паби. У XV столітті, в той час, коли в Індії панувала епоха Великих Моголів, в Європі почали з’являтися таверни і бари, які до наших днів вже встигли набути статусу історичних місць.

Вліссінге

Одна з таких таверн має назву «Вліссінге». Відкрили її у 1515 році, тож зараз їй уже пів тисячоліття. Тут вас пригостять дріжджовим пивом – особливий сорт, зварений монахами. У наш час лише шість монастирів виготовляють таке пиво: 5 – у Бельгії, і 1 – у Голландії. Цей сорт не продається на кожному кроці, адже обсяг його виготовлення обмежений. Для кожного сорту пива використовують спеціальні келихи, зроблені таким чином, аби пиво не нагрівалося, коли ви тримаєте його в руках. До речі, у цій таверні найбільш людно вранці. Тож, якщо ви не поціновувач натовпів, завітайте сюди по обіді. Для бельгійців ранкове пиво – це норма. Середньостатистичний містянин випиває близько 150-ти літрів пива на рік.

У місцевих пивоварнях ви знайдете справжнє бельгійське пиво. В одній з найстаріших пивоварень Брюгге — «Де Хальве Маан», що у перекладі означає «Півмісяць» — вам запропонують скуштувати різні сорти. Броварня заснована у 1856 році і зараз її власником є представник шостого покоління сім’ї Маан. Він розповів, що відсоток алкоголю в його напоях коливається від 7,5% до 11%.

пивоварня Брюгге

Технологія приготування пива доволі проста: спершу у великому чані подрібнюється смажений ячмінь і змішується з водою. Згодом новоутворену суміш нагрівають до 72 градусів за Цельсієм. Під час такого процесу з ячмінного крохмалю утворюється цукор, після чого рідину відфільтровують. Отримана суміш, яку ще називають «солодкою водою», повторно поміщається в бродильний чан. Туди ж додають натуральний консервант – хміль. Усе це кип’ятять півтори години, після чого рідину пропускають через сепаратор, аби відділити зайві білки. Потім суміш охолоджується і транспортується до ферментаційних баків. Там починають діяти додані дріжджі та кисень. Це завершальний етап. Дріжджі перетворюють цукор на спирт. Під час цього процесу виділяється двоокис водню. Тож, сімдесят днів по тому – пиво готове! Зараз за процесом приготування пива стежать від трьох до п’яти працівників. А як це відбувалося у давні часи – ви маєте змогу побачити у музеї, розташованому на верхньому поверсі пивоварні.

пиво брюгге

Для бельгійців пиво – це не просто суміш ячменю і хмелю за рецептами. Це наука, мистецтво, яким вони пишаються.

Словом, ви неодмінно закохаєтесь в атмосферу Брюгге і мріятимете сюди повернутись. І це місто завжди зрадіє вам.